Sunday, July 8, 2012

Whiskyinkokt lax

Whiskyinkokt lax, sojakuber och ingefärsnudlar


Whiskyinkokt lax
500 g  Lax i avlånga skivor
1   dl Lagavulin
5   dl Vatten
20  st Grönpepparkorn
2   st Lagerblad
1   st Gul lök
1   st Morot skivad
Tillagning:
  1. Salta laxen lätt och låt dra i 10 minuter i en form
  2. Koka upp whisky och låt koka 1 minut
  3. Tillsätt vatten, grönpeppar, lagerblad, lök och morötter
  4. Koka i 5 minuter
  5. Häll över laxen och låt svalna
  6. Sätt i kylen i minst 3 timmar

Sojakuber
1 dl  Kikomans soya
2 msk Risvinäger
1 msk Sweet chili sås
4 st  Gelatinblad
      Wasabi
Tillagning:
  1. Koka upp soya, vinäger och sweet chili
  2. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter
  3. Ta upp och krama ur
  4. Tillsätt i den varma blandningen
  5. Häll i plastad form och ställ i kylen (minst 3 timmar)

Rabarber- och ingefärschutney
500 g   Rabarber
1   st  Rödlök, finhackad
2   st  Vitlöksklyfta(or)
1   st  Chilifrukt
1   dl  Honung
2   msk Vitvinsvinäger
1   tsk Salt
1   msk Ingefära, riven
Tillagning:
  1. Skölj och hacka rabarbern i mindre bitar
  2. Skala och hacka rödlöken och vitlöken. 
  3. Skölj, kärna ur och finhacka chilin.
  4. Lägg allt i en kastrull och koka på svag värme i cirka 30 minuter.
  5. Tillsätt eventuellt mer honung om syran är för hög. 
  6. Låt svalna.

Citronsmaksatta glasnudlar
1   st  Citron
1   tsk Riven ingefara
0.5 st  Purjolök
1   st  Morot
5   dl  Vatten
1   pkt Glasnudlar
        Salt
Tillagning:
  1. Blanda citron, ingefara och vatten
  2. Smaka av med salt
  3. Koka nudlar enligt förpackning
  4. Skiva morot och purjolök i fina stavar
  5. Garnera med fint morot julienne samt gräslök alternativt salladslök

No comments:

Post a Comment