Sunday, May 13, 2012

Duva med blåbärssås, blomkålspuré och gruyergratinerat potatismos


Helstekt duva
1 st Duva (Per person)
     Salt
     Svartpeppar
Tillagning:
  1. Gnid in- och utsidan av duvan med salt och peppar
  2. Bryn duvan i rikligt med fett på medelhög värme
  3. Sänk till medellåg värme och stek under lock i 30 minuter
  4. Viktigt att ösa duvan ofta alternativt lägg på klickar med smör. Det går även att lägga över duvan med bacon eller skivor med svål/fett.
Blåbärssås
300 g   Frysta blåbär
3   msk Socker
2   dl  Marsalavin (halvtorr)
4   dl  Matlagningsgrädde
        Kalvfond
        Salt
        Svartpeppar
Tillagning:
  1. Lägg ingredienserna i en kastrull
  2. Koka upp
  3. Låt koka ner till åtminstone hälften
  4. Smaka av med kalvfond, salt och svartpeppar
  5. Sila
Blomkålspuré

1 st  Färskt blomkålshuvud (ca 700g)
2 dl Matlagningsgrädde
2 dl  Vatten
1 st  Grönsaksbuljongtärning
      Vitpeppar 
      Salt
Tillagning:
  1. Skär bort blasten. 
  2. Dela buketterna i jämnstora bitar. 
  3. Skiva stocken i tunna skivor.
  4. Koka upp vätskan med grönsaksbuljong i en rymlig kastrull. 
  5. Lägg i blomkålen. 
  6. Koka till lagom konsistens (ca 30 minuter). Rör om lite då och då.
  7. Ta bort kastrullen från värmen. Mixa med stavmixer. 
Gruyergratinerat potatismos
1  st Stor potatis (per person)
25 g  Gruyèr
      Mjölk
      Ströbröd
Tillagning:
  1. Skala potatis
  2. Koka potatis
  3. Häll av vatten
  4. Häll på mjölk
  5. Mosa ihop potatis och mjölk till mos
  6. Forma potatismoset på en plåt med bakplåtspapper
  7. Riv osten och ha över potatisen
  8. Toppa med ströbröd
  9. Kör i ugn på 225 grader i 20 minuter

No comments:

Post a Comment