400 g Potatis
400 g Morötter
150 g Brysselkål
2 dl Grädde
3 st Ägg
1 st Vitlöksklyfta
2 tsk Potatismjöl
Salt
Svartpeppar
Tillagning:
- Skala och skiva potatisen tunt. Skala och riv morötterna grovt.
- Låt potatisen koka i lättsaltat vatten ca 10 min. Häll bort vattnet och ånga potatisen.
- Lägg morötter, grädde och pressad vitlök i en kastrull. Koka samman några min.
- Förväll brysselkålen och häll bort vattnet.
- Smörj en avlång, ca 1 1/2 liters form. Täck bottnen med bakplåtspapper. Smörj det lätt.
- Vispa upp äggen lätt. Vänd försiktigt ner potatis, morotsblandningen, brysselkål, salt, peppar och potatismjöl.
- Häll blandningen i formen. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen ca 50-60 min.
- Låt patén svalna lite i sin form innan den stjälps upp. Dra bort bakplåtspappret och låt patén kallna. Skär den i skivor och bjud gurksås till.
Saffranssås
Majonnäs
1 st Äggula
0.5 msk Citronsaft
0.5 tsk Fransk senap
0.5 krm Salt
0.5 krm Vitpeppar
0.75 dl Rapsolja
Smaksättning
1 dl Lätt crème fraiche
0.5 g Saffran, 1 påse
1 st Apelsin, skal av + lite av saften
1 krm Ingefära
Tillagning:
- Rör ihop äggulor, citronsaft, senap, salt och peppar med en visp och tillsätt oljan, lite i taget under ständig vispning.
- Smaksätt med övriga ingredienser och servera i en skål tillsammans med lämplig terrin eller paté.
No comments:
Post a Comment