Sunday, January 8, 2012

Potatispaté med saffransås

Potatispaté
400 g   Potatis
400 g   Morötter
150 g   Brysselkål
2   dl  Grädde
3   st  Ägg
1   st  Vitlöksklyfta
2   tsk Potatismjöl
        Salt
        Svartpeppar
Tillagning:
  1. Skala och skiva potatisen tunt. Skala och riv morötterna grovt.
  2. Låt potatisen koka i lättsaltat vatten ca 10 min. Häll bort vattnet och ånga potatisen.
  3. Lägg morötter, grädde och pressad vitlök i en kastrull. Koka samman några min.
  4. Förväll brysselkålen och häll bort vattnet.
  5. Smörj en avlång, ca 1 1/2 liters form. Täck bottnen med bakplåtspapper. Smörj det lätt.
  6. Vispa upp äggen lätt. Vänd försiktigt ner potatis, morotsblandningen, brysselkål, salt, peppar och potatismjöl.
  7. Häll blandningen i formen. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen ca 50-60 min.
  8. Låt patén svalna lite i sin form innan den stjälps upp. Dra bort bakplåtspappret och låt patén kallna. Skär den i skivor och bjud gurksås till.

Saffranssås 
Majonnäs 
1    st  Äggula
0.5  msk Citronsaft
0.5  tsk Fransk senap
0.5  krm Salt
0.5  krm Vitpeppar
0.75 dl  Rapsolja
Smaksättning
1   dl  Lätt crème fraiche
0.5 g   Saffran, 1 påse
1   st  Apelsin, skal av + lite av saften
1   krm Ingefära 
Tillagning:
  1. Rör ihop äggulor, citronsaft, senap, salt och peppar med en visp och tillsätt oljan, lite i taget under ständig vispning.  
  2. Smaksätt med övriga ingredienser och servera i en skål tillsammans med lämplig terrin eller paté.


No comments:

Post a Comment