Sunday, January 8, 2012

Lammstek med rödvinssås och rostad potatis


Lammstek (orginalrecept)
2.5 kg  Lammstek med ben
2   pkt Frysta hackade franska örter
        (Färska fungerar såklart bättre)
4   st  Morötter
2   st  Palsternackor
        (Ta vilka rotfrukter ni känner för)
2   st  Rödlök
1   st  Citron
4   st  Vitlök
70  cl  Rödvin
        (Går bra med vitt vin också)
1   pkt Bacontärningar
        Vatten
        Salt
        Vitpeppar
Tillagning:
  1. Massera lammsteken med olivolja
  2. Bryn lammsteken i olja
  3. Lägg i bacon och vitlök och låt bryna med i 5-10 minuter
  4. Skala och skär morötter, palsternackor och rödlök i stora bitar
  5. Skär citronen i fyra delar
  6. Lägg ner citron, morötter, palsternackor, rödlök, vitlök och bacon i en ugnssäker form
  7. Salta och peppra lammsteken och lägg på grönsaksbädden
  8. Fyll på med rödvinet och vatten (ungefär lika mycket vatten som vin)
  9. Strö över örterna
  10. Täck med aluminiumfolie
  11. Tillaga i ugn på 170 grader under 5 timmar

Rödvinssås
400 g Hela burkchampinjoner
      Skyn från lammsteken
      Koncentrerad buljong eller fond
      Grädde
      Salt
      Vitpeppar
Tillagning:
  1. Sila bort grönsakerna från lammsteksskyn
  2. Koka ner till önskad konsistens (kan även reda med lite mjöl utblandat i kallt vatten)
  3. Smaka av med fond, grädde, salt och vitpeppar
  4. Kasta i champinjonerna i såsen och låt sjuda på låg värme i 10 minuter

Rostad potatis
1 kg Små fina potatisar
     Olivolja
     Salt
     Rosmarin
Tillagning:
  1. Smörj en plåt med olivolja
  2. Dela på potatisarna och lägg dom med snittytan nedåt
  3. Krydda med salt och rosmarin
  4. Tillaga i ugn på 225 grader tills potatisen är klar (ca 40 minuter)
Till det dracks en shiraz från Australien. De Bortoli. Inget jag direkt kan rekommendera. Rätt frän smak och kanske inte helt perfekt till maten.

No comments:

Post a Comment