Sunday, July 3, 2011

Romflamberad anka med karibiska smaker

Romflamberad anka
1   st  Ankbröstfiléer (500g totalt)
5   cl  Mörk rom
        Olja
        Salt
        Svartpeppar
Tillagning:
  1. Skär 1*1 cm stora rutor i fettet på filéerna.
  2. Gnid in fettsidan med olja. Salta och peppra.
  3. Stek i torr panna med fettsidan nedåt på mycket hög värme i 2-3 minuter.
  4. Sänk värmen till medel och stek i ytterligare 2-3 minuter.
  5. Vänd ankan och stek på andra sidan i 2 minuter.
  6. Tillaga i ugn på 120 grader tills innertemperaturen är 57 grader.
  7. Låt vila under folie i minst 10 minuter. (Under, ej inlindad i)
  8. Skär upp i halvcentimetertjocka skivor.
  9. Värm rom på lägsta värme i stekpanna (ska inte koka).
  10. Lägg ner ankan i romen och tänd på.

Karibiskt ris
2   dl  jasminris
6   dl  vatten
2   st  russin (små askar)
1   dl  kokosflarn
        salt
Tillagning:
  1. Koka upp salt, ris och vatten
  2. Låt koka på svag värme i 15 minuter (Det är viktigt att riset inte blir för torrt)
  3. Blanda ner russin och kokos
  4. Låt stå i minst 5 minuter

Currysås
4   tsk  Röd currypasta (rågade)
8   tsk  Chilipasta (baksidan på skeden)
8   dl   Kokosmjölk
4   st   Vitlöksklyfta
4   tsk  Socker
2   st   Kycklingfond
2   krm  Torkad basilika
         Färsk basilika
         Jordnötsolja
Tillagning:
  1. Fräs lite av kokosmjölken och röd curry i olja (eller smör) tills den börjar släppa ifrån sig olja.
  2. Rör ner chili och resten av kokosmjölken.
  3. Skala och krossa vitlöksklyftan.
  4. Tillsätt vitlök, kycklingfond, torkad basilika och socker.
  5. Låt puttra i minst 20 minuter. Ska ner till ungefär hälften
  6. Ta upp vitlöksklyftorna.

Äppelsallad
2   st   Royal gala äpple
1   st   Lime
         Salt
         Svartpeppar
Tillagning:
  1. Skala och skär äpple i tunna stavar
  2. Pressa lime över äppelskivorna
  3. Salta och peppra
  4. Blanda

Ingefäradrink
1   tsk Krossad ingefära på burk
3   cl  Mörk rom
6   cl  Äppeljuice
2   st  Färsk basilika (blad)
1   cl  Lime (juice)
3   cl  Sockerlag
        Kokos
Tillagning:
  1. Gnid glaskanterna med lime och snurra i kokos
  2. Lägg is, ingefära, rom, lime juice och sockerlag i en shaker
  3. Skaka väl
  4. Häll upp i glas
  5. Fyll på med äppeljuice
Del av menyn De Fyra Elementen.

No comments:

Post a Comment