Thursday, March 1, 2012

Köttsoppa med klimp


Köttsoppa
600 g  Nötkött (grytbitar, högrev)
4   st Morot
4   st Palsternacka
1   st Purjolök
1   st Kålrot
1   st Selleri (stjälk)
1   st Köttbuljong (tärning)
2   l  Vatten
10  st Vitpepparkorn
4   st Kryddpepparkorn
2   st Lagerblad
       Färsk persilja
Tillagning:
  1. Skär morot, selleri, purjolök och palsternacka i mynt.
  2. Skär kålrot i tärningar.
  3. Skär köttet i tärningar.
  4. Koka kött, buljon, vitpeppar, kryddpeppar, lagerblad och vatten.
  5. Skumma av.
  6. Låt koka i 3h (fyll på med vatten om det blir för klent).
  7. Försök fiska upp kryddorna.
  8. Tillsätt Grönsakerna och koka i 20 minuter.
  9. Tillsätt Klimp innan servering.
  10. Garnera med färsk persilja.
Klimp
2-3 dl Mjöl
1   dl Mjölk
1   st Ägg
1   st Grönsaksbuljong (tärning)
       Salt
Tillagning:
  1. Blanda mjöl, mjölk, ägg och lite salt i en bunke.
  2. Koka upp vatten, buljong och salt.
  3. Forma små bollar av degen/smeten och lägg ner i det kokande vattnet. Ett gott råd är att spola kallt vatten på sked/händer innan man tar i degen.
  4. Klimpen är klar när den kommer upp till ytan. Kolla så den inte "steker" fast på botten.

No comments:

Post a Comment