Thursday, August 16, 2012

Semester dag 33



Tjälknöl med stuvad potatis
Tjälknöl
1  kg Djupfryst kött (nöt, älg, etc)
1  l  Vatten
1  dl Salt
10 st Vitpepparkorn
3  st Lagerblad
      Smaksättning (lingon, svamp, rödvin)
Tillagning:
  1. Stoppa in köttet i kall ugn.
  2. Tillaga i 9h på 80 grader (köttet ska ha 67 grader) (över natten)
  3. Koka upp vatten, salt, peppar, lagerblad och annan smaksättning
  4. Ta av från plattan och lägga i köttet
  5. Låt svalna
  6. Ställ i kylen 5 timmar (medans du är på jobbet)
  7. Skät köttet i tunna skivor
Stuvad potatis
1 kg Potatis
5 dl Mjölk
     Smör
     Mjöl
Tillagning:
  1. Koka potatisen
  2. Låt potatisen svalna
  3. Skala potatisen
  4. Gör bottenredning med smör och mjöl
  5. Tillsätt mjölken i omgångar tills lagom konsistens
  6. Smaka av med salt och vitpeppar
  7. Låt koka i minst 5 minuter
  8. Skär potatisarna i bitar
  9. Blanda ner potatisarna i mjölkredningen
  10. Värm upp

No comments:

Post a Comment