Tjälknöl med stuvad potatis
Tjälknöl
1 kg Djupfryst kött (nöt, älg, etc)
1 l Vatten
1 dl Salt
10 st Vitpepparkorn
3 st Lagerblad
Smaksättning (lingon, svamp, rödvin)
Tillagning:
- Stoppa in köttet i kall ugn.
- Tillaga i 9h på 80 grader (köttet ska ha 67 grader) (över natten)
- Koka upp vatten, salt, peppar, lagerblad och annan smaksättning
- Ta av från plattan och lägga i köttet
- Låt svalna
- Ställ i kylen 5 timmar (medans du är på jobbet)
- Skät köttet i tunna skivor
Stuvad potatis
1 kg Potatis
5 dl Mjölk
Smör
Mjöl
Tillagning:
5 dl Mjölk
Smör
Mjöl
Tillagning:
- Koka potatisen
- Låt potatisen svalna
- Skala potatisen
- Gör bottenredning med smör och mjöl
- Tillsätt mjölken i omgångar tills lagom konsistens
- Smaka av med salt och vitpeppar
- Låt koka i minst 5 minuter
- Skär potatisarna i bitar
- Blanda ner potatisarna i mjölkredningen
- Värm upp
No comments:
Post a Comment