Sunday, August 19, 2012

Semester dag 36



Köttsås
500 g  Köttfärs
2   st Gul lök
4   st Vitlök
1   st Stjärnanis
500 g  Passerade tomater
140 g  Bacon i tärningar
100 g  Champinjoner
1   dl Tomatpuré
1   dl Rödvin
       Oregano
       Salt
       Svartpeppar
       Smör
Tillagning:
  1. Hacka vitlök fint
  2. Hacka gul lök och champinjoner
  3. Stek stjärnanis, vitlök, gul lök, champinjoner och bacon i lite smör
  4. Tillsätt köttfärs och stek tills den får färg
  5. Tillsätt rödvin, oregano, tomatpuré och passerade tomater
  6. Smaka av med salt och peppar
  7. Låt småputtra i 50 minuter
  8. Tillsätt eventuellt lite vatten om det blir för torrt
Grönsaksröra
500 g  Morot
250 g  Selleri
500 g  Squash
500 g  Tomat med kvist
1   st Citron
       Paptrikapulver
       Cayennepeppar
       Salt
       Olivolja
Tillagning:
  1. Tärna morot, selleri och squash fint
  2. Stek morot, selleri och squash i olivolja
  3. Dela tomat i fyra delar
  4. Lägg i tomat och tomatkvist 
  5. Låt puttra under lock i 20 minuter
  6. Ta bort lock
  7. Ta upp tomatkvist 
  8. Pressa över citron
  9. Tillsätt paprikapulver och cayennepeppar
  10. Mosa ner tomat
  11. Öka värmen och koka ned till lagom konsistens
Bechamelsås
100 g  Smör
1   dl Mjöl
1   l  Mjölk
2   dl Grädde
Tillagning:
  1. Smält smör
  2. Vispa ner mjöl
  3. Vispa ner några dl av mjölken 
  4. Vispa tills mjölet löst upp sig
  5. Tillsätt resten av mjölk och grädde
  6. Koka i 5-10 minuter
Lasagne
1   st  Köttsås
1   st  Grönsaksröra
1   st  Bechamelsås
1   pkt Pastaplattor
300 g   Västerbottenost
Tillagning:
  1. Riv västerbottenosten
  2. Börja med ett lager pastaplattor
  3. Ett lager med köttsås
  4. Ett lager med Bechamelsås
  5. Ett lager med pastaplattor
  6. Ett lager med all grönsaksröra
  7. Ett lager med pastaplattor
  8. Ett lager med köttsås
  9. Ett lager med Bechamelsås
  10. Ett lager med Västerbottenost
  11. Tillaga i ugn i 200 grader i 20-30 minuter

No comments:

Post a Comment