Tuesday, November 29, 2011

Pecannöt- och Sötpotatispaj


Pecannöt - och sötpotatispaj


Deg:
3   msk Osaltat smör, rumstempererat
2   msk Socker
1   krm Salt
0.5 st  Lätt uppvispat ägg
2   msk Kall mjölk
2   dl  Vetemjöl (drygt)

Sötpotatisfyllning:
2-3 st Sötpotatisar bakade i ugnen, eller så det blir dryg 2 dl urgröpt potatis.
0.5 dl   Ljusbrunt socker
2   msk  Socker
0.5 st   Lätt uppvispat ägg
1   msk  Vispgrädde
1   msk  Osaltat smör, rumstempererat
1   msk  Vaniljextrakt
1   krm  Salt
1   krm  Kanel
1   nypa Malen kryddpeppar
1   nypa Malen muskotnöt

Pecannötssirap:
2   dl   Socker
2   dl   Mörk sirap (majssirap om det finns)
2   små  Ägg
1.5 msk  Osaltat smör. Smält
2   tsk  Vaniljextrakt
1   nypa Salt
1   nypa Mald kanel
2   dl   Pecannötter, grov hackade eller i halvor

Degen:
  1. Vispa rumstempererat smör, salt och socker snabbt med elvisp tills det blir krämigt. 
  2. Tillsätt det 0.5 ägget och vispa ytterligare ca 30 sekunder. 
  3. Tillsätt mjölet och vispa på halvfart 5 sekunder och sen snabbt så det blandar sig ordentligt. 
  4. Ta ut degen och täck den med plastfolie, låt vila i kylen minst 1 timme. 
  5. Kavla sen ut degen och klä pajformen, ställ i kylen ytterligare ca 15 minuter.

Sötpotatisfyllningen:
  1. Lägg alla ingredienserna i en skål. 
  2. Vispa på mellanfart tills smeten är slät. 
  3. Ställ åt sidan.

Pecannötssirapen:
  1. Blanda alla ingredienser utom nötterna. 
  2. Vispa med elvisp på låg hastighet tills sirapen är ogenomskinlig. 
  3. Blanda i nötterna och ställ åt sidan.

Sätta ihop pajen:
  1. Bred ut sötpotatis smeten på botten i den degklädda pajformen. 
  2. Häll på pecan sirapen med nötterna. 
  3. Grädda i drygt 150 grader 1 timme och 45 minuter. 
  4. Testa med en sticka, den ska inte vara kladdig när man provsticker i mitten på pajen.
Serveras med vispgrädde smaksatt med mandellikör, grand mariner eller någon annan favorit

No comments:

Post a Comment