Saturday, February 12, 2011

Lax med asiatisk smak

Lax med citronpeppar, sås med apelsin och ingefära, och risotto med asiatisk smak
Fisk
4.0 st Bitar av lax
       Citronpeppar
       Olivolja
       Smör
       Salt
Tillagning:
  1. Gnid in laxbitarna i olivolja och krydda med citronpeppar och salt.
  2. Stek laxbitarna i smöret på hög värme. 3 minuter på båda sidor. 
Kommentar:


Sås
2.0 msk smör
2.0 msk mjöl
0.5 st  fiskbuljong
2.0 dl  vatten
1.0 dl  färskpressad apelsinjuice
2.0 tsk riven ingefära
        Salt
        Svartpeppar
        Matlagningsgrädde
Tillagning:
  1. Smält smöret.
  2. Blanda i mjölet.
  3. Vispa tills slät och fyll därefter på med vatten.
  4. Tillsätt fiskbuljong.
  5. Låt koka 3 minuter.
  6. Tillsätt apelsinjuice och ingefära.
  7. Tillsätt en skvätt med grädde.
  8. Smaka av med salt och peppar.
Kommentar:
Behövde lite mer ingefärasmak (åtminstone 1 msk). Skulle behöva lite mer sting. Kanske ha lite cointreau i såsen.

Risotto
2.0 dl  jasminris
0.5 dl  jordnötsolja
4.0 st  champinjoner
1.0 st  kycklingbuljong
2.0 tsk röd currypasta
1.0 msk fish sauce
1.0 st  citrongräs
6.0 dl  vatten
400 g   kokosmjölk
        Salt
        Svartpeppar
        Färsk dill
Tillagning:
  1. Hetta upp jordnötsoljan.
  2. Blanda i currypasta och fish sauce och rör till slät.
  3. Blanda i jasminris, champinjoner buljong och citrongräs.
  4. Stek i 5 minuter på medelhög värme.
  5. Tillsätt vatten i omgångar under ca 15 minuter.
  6. Sänk värmen till medel.
  7. Ta ur citrongräset.
  8. Tillsätt kokosmjölken och koka i ca 15 minuter till.
  9. Smaka av med dill, salt och peppar.
Kommentar:
Behövde lite mer sting. Lite chilipasta hade inte skadat. 1.0 tsk.

No comments:

Post a Comment