Sunday, June 12, 2011

Mole Poblano

Mole Poblano
2   st  Paprika
8   st  Chili
1   st  Hackad gul lök
5   st  Hackade vitlöksklyftor
450 g   Mogna tomater
2   st  Tortillas i småbitar
1   krm Kryddnejlika
1   krm Fänkålsfrön
1   krm Av vardera mald kanel, koriander och spiskummin
3   msk Lätt rostade sesamfrön eller tahini
3   msk Flagad eller grovhackade mandel
2   msk Russin
1   msk Jordnötssmör
4.5 dl  Hönsbuljong
4   msk Riven mörk choklad plus extra till garnering
2   msk Milt chilipulver
3   msk Vegetabilisk olja1   msk Pressad lime
        Salt
        Peppar
        Chipotlepasta
Tillagning:
  1. Rosta chili (och paprika) i en torr stekpanna på medelstark värme tills de svartnar.
  2. Lägg den rostade chilin i en skål och häll kokande vatten över så att det täcker. Lägg på lock och låt chilin mjukna i minst 1 timme eller över natten. Lyft ett par gånger på locket och rör om så att chilin blir jämnt blötlagd.
  3. Ta upp den mjuka chilin med hålslev. Ta bort stjälkar och frän och skär köttet i bitar. Lägg dessa i mixer.
  4. Tillsätt lök, vitlök, tomater, tortillas, kryddnejlika, fänkålsfrön, kanel, koriander, spiskummin, sesamfrön, mandel, russin och jordnötssmör och kör så att allt blandas. Medan motorn är igång, häll buljong genom röret till en slät smet. Rör ner resten av buljongen, choklad och chilipulvret.
  5. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull tills den börjar ryka, häll därefter ner moleblandingen. Den kommer att fräsa och stänka i den heta oljan. Koka den cirka 10 minuter, rör om då och då så att den inte bränns.
  6. Krydda med salt, peppar, chipotlepasta och pressad lime. Garnera med riven choklad och servera.

    No comments:

    Post a Comment